I mange kulturer er det forventet at man fyller tomrom med ord. Småprat anses som høflig, og stillhet kan oppfattes som ukomfortabelt, eller til og med uhøflig. Men i Norge – som i flere andre nordiske land – er det ofte motsatt. Her har stillheten sin plass. Den er ikke bare akseptert, men ofte verdsatt. Hvorfor er det slik?

1. Stillhet = Respekt for personlig rom

I norsk kultur betyr det å gi noen avstand – fysisk og psykisk – å vise respekt. Man trenger ikke alltid å snakke for å anerkjenne den andres tilstedeværelse. Faktisk kan for mye snakk bli oppfattet som inntrengende. Å gi noen ro og stillhet er en måte å vise omtanke på. Det handler om å la folk få være i fred – uten å tolke det som likegyldighet.

2. Tillit vises i det usagte

Nordmenn har en tendens til å stole på det som er stille. I stedet for å overbevise med ord, vektlegges ærlighet i handling og kroppsspråk. Dette betyr at en samtale uten ord ikke nødvendigvis er et tomrom – det kan være et rom fylt med trygghet og tillit. Når man ikke føler behov for å fylle hvert sekund med prat, kan det faktisk bety at relasjonen er sterk.

3. Indre ro og naturens påvirkning

Den norske livsstilen er nært knyttet til naturen, og naturen snakker ikke med ord. Mange nordmenn søker seg til fjellet, skogen og sjøen nettopp for stillheten. Denne roen former også mentaliteten i hverdagslivet. Stillhet blir ikke sett på som et tomrom, men som et naturlig rom for refleksjon, ettertanke og balanse.

4. Småprat som kulturell “støy”

I kulturer hvor man er vant til mye verbal utveksling, kan stillhet føles truende eller pinlig. Men for mange nordmenn er overflødig prat en form for “støy” som man helst unngår. Det er ikke nødvendigvis snakk om sjenanse – heller et ønske om å være ekte og unngå det overflatiske.

5. Oppdragelse og sosiale normer

Fra barndommen blir nordmenn ofte oppdratt til å ikke forstyrre andre unødvendig. Det ligger i språket og i de sosiale kodene. Man lærer å observere før man handler, og at det ikke alltid er behov for å fylle rommet med lyd. Dette blir en naturlig del av hvordan man samhandler som voksen.


Stillhet som språk

I Norge er stillhet et eget språk – et språk som uttrykker respekt, trygghet og selvstendighet. Å forstå dette perspektivet er nøkkelen til å forstå hvordan nordmenn relaterer seg til hverandre. Kanskje handler det ikke om at de ikke vil snakke med deg – kanskje viser de deg bare respekt.

Så neste gang du sitter på en buss, går i skogen, eller står i heisen med en nordmann uten at noen sier noe – ikke føl deg ukomfortabel. Kanskje sier stillheten mer enn tusen ord.

Categorized in: